dsghydrhadrh

nedeľa 4. septembra 2011

Krstný otec 3

Krimi / Drama / Thriller

USA, 1990, 162 min (SE: 169 min)
Hrajú:  Al Pacino, Diane Keaton, Talia Shire, Andy Garcia, Eli Wallach, Joe Mantegna, George Hamilton, Bridget Fonda, Sofia Coppola, Raf Vallone, Donal Donnelly, Richard Bright, Helmut Berger, John Savage, Franco Citti, Michael Bowen, Brett Halsey, Sal Borgese, Catherine Scorsese, John Cazale, Don Novello, Gregory Corso, Carmine Coppola, Rick Aviles   
 
Človek financií a politiky. Al Pacino v hlavnej úlohe záverečnej časti preslávené mafiánskej trilógie. Francis Ford Coppola uzavrel svoju mafiánsku trilógiu snímkou ​​Krstný otec III (1990) po viac než pätnásťročnej odmlke. Začiatok jej deja umiestnil do roku 1979, teda plná dve desaťročia od záveru Kmotra II. Michael Corleone (Al Pacino), teraz šesťdesiatročný, ďalej ovláda pevnou rukou svoje obchodné záujmy. Veľmi usilovne sa však snaží odpútať od vlastnej kriminálnej minulosti a svoje obchody legalizovať. Jeho záujem sa presunul od hazardu k nehnuteľnostiam a investičným bankám. A stal sa z neho zbožný a voči cirkvi nesmierne štedrý človek, pretože priazeň Vatikánu, kde má niekoľko vysoko postavených priateľov, má v jeho premene v bezúhonného biznismena zohrať rozhodujúcu úlohu. Ako svojho nástupcu vymenúva Vincenta Manciniho (Andy Garcia), nelegitímneho potomka Sonnyho Corleona. Násilie však z vlastného života nemožno len tak jednoducho vymazať a je len otázkou času, kedy minulosť začne hovoriť do prítomnosti. Na rozdiel od prvých dvoch častí vznikal Krstný otec III až na niekoľko newyorských scén prakticky celý v Taliansku (v exteriéroch v Ríme a jeho okolí, v sicílskom Palerme a Taormine a tiež v dekoráciách postavených v štyroch najväčších ateliéroch rímskeho štúdia Cinecittá). Z kľúčových členov štábu zostali len kameraman Gordon Willis, výtvarník Dean Tavoularis a samozrejme spoluautor scenára Mario Puzo.
Tretí diel Krstného otca je považovaný za najslabší, čo v porovnaní s oboma predchádzajúcimi časťami, ktoré patria k najlepším snímkam svetovej kinematografie (momentálne obsadzujú druhé a tretie miesto v známej internetovej databáze IMDb), neznamená, že to je zlý film. Treba ho chápať ako dôstojné uzavretie ambicióznej filmovej série o ľudskom sne, ktorý zhorkla. Možno najväčším paradoxom je niekdajší tvrdenie, že komerčné filmy v štýle Kmotra umožňovali Coppolom realizáciu oveľa osobnejšieho projektov, akým bol napr Rozhovor. Dnes je nad slnko jasnejšie, že práve Krstný otec a jeho pokračovanie tvoria bezosporu Coppolová najosobnejší dielo. Vo svetle tohto faktu blednú aj výhrady, ktoré sa na Kmotra III zniesli po jeho uvedení a ktoré sa sústredili vedľa vatikánskej dejové línie najmä na obsadenie režisérove dcéry Sofie do kľúčovej úlohy Michaelove dcéry Mary (v dôsledku ochorenia Winona Ryderová tesne pred natáčaním). Americká akadémia film ocenila siedmich oscarovým nomináciami (najlepší film, réžia, kamera, výprava, strih, pieseň a herecký výkon vo vedľajšej úlohe - A. Garcia). Všetky nominácie však zostali nepremenenej, pretože rok 1990 sa stal rokom Costnerova westernu Tanec s vlkmi.
(Officiálny text distribútora)
Filmová ukážka (trailer)
Hodnotenie filmu klikni tu...
Facebook  

0 komentárov: