dsghydrhadrh

utorok 6. septembra 2011

Big Lebowski

Komedie / Krimi

USA / Velká Británie, 1998, 117 min.
Hrajú:  Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore, Steve Buscemi, Philip Seymour Hoffman, Tara Reid, Mark Pellegrino, Peter Stormare, Flea, John Turturro, David Thewlis, Mike Gomez, Sam Elliott, Leon Russom, Ben Gazzara, Jon Polito, Warren Keith, Asia Carrera, Lu Elrod, Marshall Manesh, Richard Gant   
 
Jeff "Dude" Lebowski je najlenivejším môžu okresu Los Angeles. Miluje bowling, koktaily Biely medveď, marihuanu a svoj ​​koberec. Spokojny trávi dni povaľovaním, až kým mu dvaja gangstrov tento koberec nezničím. Pomýlia si totiž Dude s jeho milionárskym menovcom a vymáhajú od neho dlhy márnotratnej milionárovej manželky. Ked sa rozhnevaný Dude vydá do domu Veľkého Lebowskeho hľadať zadosťučinenie a náhradu za zničený koberec, začína sa príbeh vtipne varírujúci príbehy z detektívok a film noir. Dude sa má stať prostredníkom Medzi milionárom a vydieračmi, ktory uniesli jeho ženu. Všetko sa však skomplikuje ked sa povaľačský antihrdina rozhodne spolu so svojim kamaráti - katolíckym Poliakom sláviacim židovské sviatky Waltrom a prihlúplym Donnym - obom stranám vyfúknuť spod nosa milión dolárové. Zapletie sa do situácií, kedy ho pornoproducentov sfetuje, feministická Akčná umelkýň využije Ako darcov spermie a dokonca sa ocitne vo vani s fretkou.

Pseudochandlerovská kriminálna zápletka filmu je pôdorysom, na ktorom bratia Coenovci postavili košaté rozprávanie plné bizarných postáv a absurdných Situácia okorenených typickým coenovským humorom. Big Lebowski je holdom ležérnemu Spôsob života a oslavou moderného Everyman Dude. Zároveň je spleť viacerych žánrovo, ktory s chuti a fantázie paroduje.
(Officiálny text distribútora)
Filmová ukážka (trailer)
Hodnotenie filmu klikni tu...
Facebook  

0 komentárov: