dsghydrhadrh

nedeľa 4. septembra 2011

Krstný otec 2

Krimi / Drama / Thriller
USA, 1974, 193 min.

Hrajú:  Al Pacino, Robert Duvall, Diane Keaton, Robert De Niro, John Cazale, Talia Shire, Lee Strasberg, Michael V. Gazzo, G. D. Spradlin, Richard Bright, Gastone Moschin, Bruno Kirby, Marianna Hill, Dominic Chianese, Troy Donahue, Joe Spinell, Abe Vigoda, Gianni Russo, Harry Dean Stanton, Danny Aiello, Carmen Argenziano, John Megna, James Caan, Sofia Coppola, Roman Coppola, Peter Donat, Roger Corman, Shô Kosugi   
 
Sme väčší ako U. S. Steel. Al Pacino a Robert De Niro v hlavných úlohách pokračovanie slávnej mafiánskej ságy, ocenenej šiestimi Oscarmi. Mimoriadny úspech Krstného otca (1972) vo svetových kinách logicky viedol k okamžitým úvahám o natočenie pokračovania, ku ktorému konieckoncov vyzýval aj relatívne otvorený koniec originálu. Coppola, ktorý týmto snímkom získal v Hollywoode nesmierny rešpekt, avšak najskôr svojho vplyvu využil na realizáciu osobného projektu Rozhovor (vyznamenaného oi Zlatú palmou na MFF v Cannes, ale komerčne neúspešného). Scenár Krstného otca II, ktorý je znovu spoločným dielom autora pôvodnej predlohy a režiséra, rozvíja dve dejové línie. Ďalšie osudy nového kmotra Michaela Corleona (Al Pacino), ovládajúceho svoje impérium z rozsiahleho sídla v nevadskom Lake Tahoe. A začiatky mladého Vita Corleona (Robert De Niro) v New Yorku 20. rokov, ktoré sú obsiahnuté aj v Puzovho pôvodnej knihe. Michael musí čeliť nielen svojim konkurentom z podsvetia, najmä Hyman Rothovi (pozoruhodná kreácie slávneho hereckého pedagóga Lee Strasberga), ktorý využíva informácií zhrzeného Michaelova brata Freda (John Cazale), ale tiež zvýšenému záujmu orgánov spravodlivosti, ktoré v priebehu druhej polovice 50. rokov, kedy sa Kmotr II odohráva, zintenzívnili svoju kampaň proti organizovanému zločinu. Michael svoje obchodné záujmy uhájí, cez nedobrovoľné opustenie hazardných aktivít na revolučnej Kube, ale cena je vysoká. Predčasne zostarnutý, zatrpknutá krstný otec je ešte nelítostnějším šéfom ako jeho otec, ale rodinné väzby, tvoriace chrbticu prvého filmu, zmizli. Michael zostáva osamotený. Bez brata, ktorého nechal zabiť, aj bez manželky, ktorá od neho odišla.

Kmotr II je rovnako výnimočným dielom ako originál, na ktorý nadväzuje. Mnohí dokonca tvrdia, že lepším. Coppola sa tu ako režisér predstavuje v špičkovej forme, navyše posilnené neotrasiteľným postavením režisérske hviezdy. Už nemusel bojovať o výške rozpočtu ako v prípade prvého filmu (ktorý sa z finančných dôvodov mal pôvodne odohrávať v súčasnosti), ani o herca, ktoré hodlal angažovať. Vo všetkom mal úplne voľnú ruku. Prozreteľným sa ukázalo obsadenie málo známeho Roberta De Nira ako mladého Vita Corleona, ktorého elektrizujúca herectvo tu získava na presvedčivosti tiež citlivým využitím sicílskeho dialektu, ktorý v raných scénach nahrádza angličtinu. Jeho osud v novej krajine, kam musel utiecť zo sicílskej dedinky, ktorá mu dala meno, ostro kontrastuje s údelom jeho syna. Vito buduje svoju pozíciu prakticky z ničoho, dokáže využiť každú príležitosť, neštíti sa násilných prostriedkov, ak ich považuje za nutné a efektívne, ale základom je pre neho rodina.

Pokračovanie Krstného otca sa stalo prvým "Sequel", ktorý získal Cenu Akadémie za najlepší film. Nezostalo však u jediného Oscara. Kmotr II v tomto ohľade prekonal originál celkom so šiestimi soškami; ďalšiu cenu mu Akadémia udelila za najlepšiu réžiu (tá Coppolom v prvom prípade unikla v prospech Boba Fosseho za Kabaret), scenár, výpravu, hudbu (slávny taliansky skladateľ Nino Rota, opomenutie u prvého dielu kvôli zaradenie už použitých motívov z iného filmu, tu spolupracoval s režisérovými otcom Carmine Coppolom) a napokon za fenomenálny De Nirův výkon vo vedľajšej úlohe.
(Officiálny text distribútora)
Filmová ukážka (trailer)
Hodnotenie filmu klikni tu...
Facebook  

0 komentárov: