dsghydrhadrh

pondelok 29. augusta 2011

Mesto bohov

Akční / Drama / Krimi / Thriller

Brazílie / Francie / USA, 2002, 130 min.
Hrajú:  Matheus Nachtergaele, Leandro Firmino, Seu Jorge, Phellipe Haagensen, Alexandre Rodrigues, Douglas Silva, Jonathan Haagensen, Alice Braga, Gero Camilo   
 
Cidade de Deus je najstarší a najnebezpečnejší slum Ria de Janeira, najboľavejších miesto metropoly karnevalov. Buscapé sa tu narodil, aby žil, namiesto toho je však zavlečený do sveta, v ktorom sa jeho najlepší kamaráti namiesto s hračkami bavia s nabitými pištoľami. Snaží sa zúfalo zostať stranou hrozného násilia, ktoré zachvacuje jeho priateľov a mení ich v mladistvých zločincov zabíjajúcich sa navzájom kvôli obchodu s kokaínom, z nenávisti iz obyčajného rozmaru. Pred Buscapéovýma očami sa chudobná štvrť v priebehu troch dekád - od 60. do 80. rokov - premieňa v dymiaci bojisko, na ktorom si ozbrojené gangy s šokujúce ľahostajnosťou vybavujú svoje účty za bieleho dňa. Buscapé vidí umierať nevinných i tých, ktoré obdivoval a miloval. Jedinou istotu vo svete každodenného krvavého násilia pre neho začne predstavovať fotoaparát, ktorým začína dokumentovať mestskú džungľu okolo seba. Začína chápať, že prežiť môže len útekom do normálneho sveta - za hranice štvrti, ktorú má rád ako svoj domov, ale ktorú nenávidí ako hrob nevinnosti, nádeje a lásky.

Fernando Meirelles debutuje strhujúcim drámou inšpirovaným skutočnými osudmi. Rozprávanie o dospievaní v tieni smrti pripomína formálne brilanciou filmy Quentina Tarantina či Martina Scorseseho. Surovú autenticitu zvyšuje obsadenie nehercov a skutočných obyvateľov slumu do radu hlavných rolí. Snímok si získal medzinárodné uznanie vrátane deviatich ocenení na MFF v Havane a ceny Vision Award na MFF v Toronte. Bol úspešne uvedený na viacerých medzinárodných festivalov. Získal nomináciu na Zlatý glóbus ako najlepší zahraničný film roka a jeho režisér bol ocenený nomináciou na Európsku filmovú cenu Felix.
(Officiálny text distribútora)
Filmová ukážka (trailer)
Hodnotenie filmu klikni tu...
Facebook  

0 komentárov: