dsghydrhadrh

nedeľa 18. septembra 2011

Mulholland Drive

Dráma / Thriller / Mysteriózny / Romantický

Francúzsko / USA, 2001, 147 min.
  
 
Uprostred noci na pustej losangeleskej ulici Mulholland Drive sa schyľuje k vražde. Do luxusného cadillacu však narazí voz riadený opitými mladíkmi skôr, než stačí muž vo večernom obleku zastreliť elegantnú tmavovlásku. Muži v aute zomrú, otrasená žena blúdi nočnými ulicami. Plavovláska Betty Elmsová, ktorá práve prišla z rodného kanadského zapadákova Deep River do Hollywoodu, vyľakanú obeť ráno nájde v zamknutom byte v blízkosti Sunset Boulevard, ktorý jej na čas prenechala teta Ruth. Neznáma, ktorá si podľa plagátu na film Spolok začne hovoriť Rita, stratila pamäť - a Betty sa rozhodne pomôcť jej pátrať po minulosti plné temných tieňov. Zároveň sa pokúša realizovať svoj sen stať sa herečkou.

Dôležitú úlohu v navzájom prepletených príbehoch oboch žien hrá režisér Adam Kesher přeobsazující zrovna hlavnú ženskú úlohu vo svojom ďalšom hite Príbeh Sylvie Northové, ale aj bytík v Sierra Bonita, kam sa uchyľujú dievčatá, ktoré v hollywoodskom svete snov zablúdili na svojej ceste ku sláve. Nesmieme však zabudnúť ani na herečku menom Camilla Rhodesovej, filmového bossa menom Roque, ktorý s ľuďmi zaobchádza ako s bezmocnými bábkami, a na jeho mafiánske pohůnky - bratov Castiglianeovy. Svoju úlohu hrá aj zlovestný sen, ktorý v reštaurácii Winkie 's na Sunset Boulevard rozpráva veľmi vydesený muž menom Dan ... a tiež podivný nočný podnik s názvom Klub Ticha, kabelka s dvadsaťpäť tisíc dolármi a modrá krabice neznámeho obsahu, od ktorej dosť dlho chýba ten správny kľúč.

MULHOLLAND DRIVE patril dlhú dobu k nerealizovaným projektom Davida Lyncha. V roku 1999 režisér podľa svojho scenára nakrútil za 8 miliónov dolárov dvojhodinový pilotný film pre televíznu spoločnosť ABC, ktorá sa však myšlienky plánovaného televízneho seriálu vzdala. S využitím ďalších 7 miliónov od francúzskej spoločnosti CanalPlus David Lynch materiál znovu zostrihal a upravil tak, aby v podobe celovečerného filmu vyhovoval jeho pôvodným predstavám. Vznikol tak umelecky nekompromisný tvar, ktorý formálne pripomína na Lynchov celovečerný debut ERASERHEAD a ktorý ponúka fascinujúce prechádzku svetom režisérových obsedantných nočných môr.

V príbehu vystavané na princípoch sna si autor pohráva s tým, čo si obvykle predstavujeme pod logikou rozprávanie, tradičné chronológiu, totožnosťou filmových postáv i nemennú podobou predmetov vo filmovom príbehu. Divák si až postupne skladá "skutočný" príbeh filmu, ktorý sa výrazne líši od "vonkajšieho" príbehu, ktorý sleduje. Rovnako ako v LOST HIGHWAY totiž sledujeme cesty vyšinuté mysle, ktorá po naplnení istého definitívneho činu skúša výčitkám svedomia uniknúť do svojich predstáv. Možno, že túžba po úniku z reality sa však aj druhýkrát zvrhne len v ďalšej zlý sen o láske k nesprávnej osobe ...

David Lynch v MULHOLLAND DRIVE prvýkrát otvorene rozpráva o absurdným svete menom Hollywood, kde hrá dôležitú úlohu závisť, karierizmus a zákulisné manipulácie. Postavu režiséra Adama Keshera, do ktorého práce začnú brutálne zasahovať autoritatívne sily zvonka, môžeme chápať ako skryto autobiografickú. Aj Lynch musí za uskutočnenie svojich projektov bojovať - ​​avšak práve film MULHOLLAND DRIVE je napriek svojmu pesimistickému ladenie dôkazom toho, že nielen zlé, ale aj príjemné sny sa niekedy plnia.
(Officiálny text distribútora)
Filmová ukážka (trailer)
Hodnotenie filmu klikni tu...
Facebook  

0 komentárov: