dsghydrhadrh

nedeľa 18. septembra 2011

21 gramov

Dráma / Krimi / Thriller

USA, 2003, 125 min.
  
 
21 gramov je druhý celovečerný film režiséra Alejandra Gonzáleza Iñárritu, nominovaného na cenu akadémie za film Amores perros - Láska je kurva. Je to príbeh nádeje a ľudskosti, nezlomnosti i prežitia. V okamihu smrti, a nezáleží na tom, či sa jej bojíte alebo nie, sa hmotnosť vášho tela zníži o 21 gramov. Je to ľudská duša, čo týchto 21 gramov tvorí? Sú tí, ktorí nás prežijú, o túto hmotnosť ťažší?

Hlavné úlohy vo filme 21 gramov stvárňujú Sean Penn (tri nominácie na Oscara) a držitelia cien Benicio del Toro a Naomi Wattsová. Všetkým hercom boli udelené ceny pri premiére filmu na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach 2003, kde Sean Penn získal ocenenie za najlepší mužský herecký výkon a Benicio del Toro a Naomi Wattsová (Mulholland Drive) si odniesli ceny publika za najlepší mužský, resp. ženský herecký výkon. Univerzitný profesor Paul Rivers (Sean Penn) a jeho manželka Mary (Charlotte Gainsbourgová) nachádzajú svoj vzťah na neistej hranici medzi životom a smrťou. On je smrteľne chorý a čaká na transplantáciu srdca, zatiaľ čo ona sa snaží vďaka umelému oplodneniu počať jeho vlastné dieťa.

Cristina Pecková (Naomi Wattsová), ktorá od doby svojho nepokojného mladosti už dozrela, je milovanou staršou sestrou Claudie (Clea Duvallovej), hodnú manželkou Michaela (Danny Huston) a milujúcou matkou dvoch malých dcér. Jej rodina vyžaruje nádej a radosť. Na oveľa nižšej spoločenskej i ekonomickej úrovni sa nachádza bývalý trestanec Jack Jordan (Benicio del Toro) a jeho žena Marianne (Melissa Leovi), ktorá nemôže zabezpečiť dôstojné zázemie svojím dvom deťom, zatiaľ čo Jack rieši problémy s obrátením sa k viere.

Tragická nehoda spôsobí, že sa títo ľudia z odlišných prostredí, ocitnú v jedinom spoločnom svete. V dôsledku toho Paul stane tvárou v tvár svojej vlastnej smrteľnosti, Cristine sa stretáva s udalosťami, ktoré môžu ovplyvniť jej prítomný a snáď aj budúci život a Jackova viera podstupuje závažnú skúšku. Pokiaľ sa komukoľvek z nich podarí získať si späť stratenú duševnú rovnováhu, môže to ostatné stáť veľa. Vôľa žiť a inštinkt nútiaca hľadať podporu v ťažkej situácii u iných, zostáva v ich existencii všadeprítomný.
(Officiálny text distribútora)
Filmová ukážka (trailer)
Hodnotenie filmu klikni tu...
Facebook  

0 komentárov: