dsghydrhadrh

nedeľa 18. septembra 2011

Posledný Mohykán

Dobrodružný / Vojnový / Romantický / Western

USA, 1992, 108 min (Director's cut: 117 min)
  
 
Daniel Day-Lewis ako statočný priateľ Indiánov vo filmovom prepise slávneho románu JF Coopera.
Filmári už mnohokrát zvolili za predlohu svojich diel pentalogii spisovateľa Jamesa Fenimore Coopera o dobrodružstvách bieleho lovca, prezývaného Sokolie Oko, a jeho indiánskych priateľov v čase bojov Francúzov a Angličanov o nové územia v Severnej Amerike.
Najslávnejšie sa stala kniha úvodnej Posledný Mohykán. Sokolie Oko spolu s poslednými potomkami z kmeňa Mohykán Čingačgúkem a jeho synom Unkasem pomáhajú anglickej posádke brániť jednu z pevností. Znepriatelené strany využívajú pre svoje ciele indiánske bojovníkov. Huron mágov, ktorý bojuje so svojimi mužmi po boku Francúzov, prisahal veliteľovi dobývanej pevnosti pomstu za vyvraždenie svojej rodiny. Po podpise kapitulácie sa rozhodne vyprovokovať stretnutiu s odchádzajúcimi britskými jednotkami, pri ktorom veliteľa zabije a zmocňuje sa jeho dvoch dcér Cory a Alice. Sokolie Oko sa zaviazal ochrániť česť dievčat a nechce ich nechať v pazúroch primitívneho divocha. Navyše ku Core cíti viac ako priateľstvo a tiež Unkasovi nie je Alice ľahostajná.
Pre postavu bieleho lovca zvolil režisér Michael Mann u nás vtedy nie príliš známeho Daniela Day-Lewisa, ktorý si však už získal uznanie v podobe Oscara za hlavnú úlohu v snímke "Moja ľavá noha" (1989).
(Officiálny text distribútora)
Filmová ukážka (trailer)
Hodnotenie filmu klikni tu...
Facebook  

0 komentárov: