dsghydrhadrh

nedeľa 18. septembra 2011

Pokánie

Vojnový / Dráma / Romantický / Mysteriózny

Veľká Británia / Francúzsko, 2007, 123 min.
  
 
Ak sa vám páčilo filmové spracovanie Pýchy a predsudku, bezpochyby rovnako intenzívne prežijete i Pokánie. Pod oba snímky sa totiž podpísal prakticky rovnaký tím, a to ako na strane realizačnej (režisér Joe Wright, skladateľ Dario Marianelli, strihač alebo návrhárka kostýmov), tak čiastočne aj medzi hercami (Keira Knightley a Brenda Blethyn). Iba príjemnú atmosféru gregoriánskeho Anglicka vystriedala pochmúrnejšia éra tej istej krajiny na prahu a uprostred druhej svetovej vojny.

Príliš bujná fantázia dvanásťročnej "budúcej spisovateľky" Briony Tallisovej odštartuje tragický príbeh, ktorý nenapraviteľne zmení osudy troch ľudí. Vinou vlastnej nezrelosti a série nedorozumení obviní mladého záhradníka Robbieho Turnera (James McAvoy) zo znásilnenia neplnoletej sesternice. Nadaný chlapec, ktorý pôvodne mieril na lekársku fakultu, končí vo väzení. Toto obvinenie ale ničí život aj jej sestre Cecílii (Keira Knightley), ktorá Robbieho bezhlavo milovala. Keď si potom už o niečo staršia Briony (Brenda Blethyn) uvedomí, čo spôsobila, je už neskoro. Cecilia zavrhla celú rodinu na čele s ňou a odsťahovala sa do Londýna, kde sa živí ako zdravotná sestra. Robbie výmenou za skrátenie trestu narukoval do armády a vo Francúzsku sa snaží zastaviť postupujúce Nemcov. Briony na ceste za vykúpením nastúpi do ošetrovateľského kurzu a vďaka utrpeniu, ktoré okolo seba dennodenne vidí, konečne dospieva. S tým súvisí aj rozhodnutie postaviť sa svojím dvom obetiam tvárou v tvár a rešpektovať akýkoľvek trest. Možno sa tým očistí, možno to ale na vykúpenie nebude stačiť. Možno to ani nestihne, pretože Londýn sa pripravuje na masívne bombardovanie. Možno všetkých troch čaká úplne iný koniec.

Režisér Joe Wright po Pýche a predsudku siahol opäť po slávnej knižnej predlohe, tentoraz po Pokání Iana McEwan a pre jej prevedenie do filmovej reči si zvolil skúseného scenáristu Christophera Hampton (Nebezpečné známosti, Tichý Američan). "Trochu to pripomína demoláciu, prevádzanie 130 tisíc slov z knižky na 25 tisíc vo scenár," komentuje Hamptonovu prácu McEwan, ktorý bol však s výsledkom veľmi spokojný (čo sa podarí len zriedkakedy). Režisér Wright sa ale nespoliehal iba na silu predlohy a celý príbeh pretká originálnymi (a pritom funkčnými) zvukovými a obrazovými nápadmi. Dočkáme sa i obľúbených dlhých záberov bez jediného strihu, z ktorých najmä scéna úteku anglických vojakov z Francúzska do relatívneho bezpečia za kanál La Manche, by si zaslúžila samostatnú oscarovú nomináciu
(Officiálny text distribútora)
Filmová ukážka (trailer)
Hodnotenie filmu klikni tu...
Facebook  

0 komentárov: